
Еспресо или Експресо?
Кафето има магическата сила да ни събужда сутрин, да ни вдъхновява през деня и да бъде идеалният спътник за дълги разговори с приятели. Но как наричаме любимата си малка, но мощна чаша кафе – „еспресо“ или „експресо“? Този въпрос предизвиква разгорещени дебати сред любителите на кафето и дори може да доведе до любопитни езикови спорове. Време е да разберем истината!
Етимологията на думата
„Еспресо“ идва от италианския език и произлиза от „caffè espresso“, което означава „кафе, приготвено под налягане“. Самата дума „espresso“ произлиза от латинския – „exprimere“, което означава „извличам“, “изстисквам” или „изразявам“, което отразява процеса на приготвяне чрез високо налягане.
Но как се появява „експресо“? В английския език думата често се бърка с „express“ (бърз, експресен), което създава впечатлението, че напитката е наречена така заради скоростта на приготвяне. Въпреки че това е логична асоциация, тя е погрешна от лингвистична гледна точка.
Кой термин е правилен?
Краткият отговор: „Еспресо“ е правилното название! Италианските корени на напитката са безспорни, а терминът „експресо“ е просто често срещана грешка, предизвикана от неправилно предаване на звука на думата в някои езици.
История и еволюция на еспресото
Методът за приготвяне на еспресо е създаден през 1820 г. от френския изобретател Луи Бернар Рабо, но е популяризиран и усъвършенстван от италианците. През 1884 г. Анджело Мориондо представя първата „парна машина за икономично и мигновено приготвяне на кафе“. Впоследствие, през 1901 г., Луиджи Безера патентова машина, която вече наподобява съвременните еспресо апарати.
Австрия също има силна кафе култура, датираща от времето на Османската империя. Виенските кафенета са емблематични и предлагат различни еспресо-базирани напитки като виенско кафе (Wiener Melange), което комбинира еспресо, мляко и млечна пяна.
Голямото нововъведение в еспресо машините настъпва през 1947 г., когато Акиле Гаджия въвежда лостовата система, която повишава налягането до 9 бара, позволявайки извличането на еспресо с плътна текстура и отличителна крема.
Митове и забавни факти за еспресото
Малко, но мощно – Еспресото има концентриран вкус и висока плътност, което го прави предпочитано за любителите на силното кафе.
Откъде идва силата му? – Макар че чашата е малка, не се заблуждавайте! Порция еспресо съдържа по-малко кофеин от голяма чаша филтърно кафе, но поради начина на пиене ефектът му се усеща мигновено.
База за класики – Еспресото е основа за много популярни напитки като капучино, лате и макиато. Без него светът на кафето не би бил същият!
Еспресо културата по света
В Италия еспресото е нещо повече от напитка – то е ритуал! Италианците го пият бързо, правостоящи на бара, често придружено с малка чаша вода. В Австрия кафенетата са културни институции, където еспресото често се сервира с чаша вода и малка сладка закуска, а клиентите могат да останат с часове.
Заключение: Важното е да се насладим на кафето!
Независимо дали го наричате „еспресо“ или (неволно) „експресо“, важното е удоволствието от всяка глътка. Следващия път, когато си поръчвате кафе, можете с усмивка да коригирате някой приятел и да му разкажете историята зад тази малка, но влиятелна дума!
Независимо как предпочитате своето еспресо – късо, дълго или с мляко, можете да откриете най-подходящите кафе зърна за него в нашия онлайн магазин.